Ramazanska sofra

Uz Ramazan se prave iftari, dočekuju gosti i radi dnevnog posta često se sjeli do kasno u noć. To je također vrijeme praznovanja u BiH. Na sofri se u ramazansko vrijeme različita jela mogu naći, a omiljena i najčešća su: begova, škembe, teleća i tarhana čorba, bosanski lonac i krompir kalja, pite, burek, buredžci, sarma, sarma u japraku, sogan dolma, šakavci, rižni i jerišćev pilav, slatka pita od jabuka ili višanja, halva i tahan-halva, hurmašica, kadaif i ekmek-kadaif, hošaf, sutlija, tufahija...
Poslije ramazana dolazi ramazanski bajram, a za bajram i bajramska sofra. Pošto je bajram praznik, i jela koja se prave su praznična. Bez tepsije balkave se teško može proći, a uz baklavu se usput naprave ružice i divit baklave. Neko u agdu za ružicu doda i ružine vode, pa ružice na ruže mirišu. Pa bujrum, ko voli, nek izvoli...

Nema komentara: